EKSKURZIJA V PREKMURJE

Na povabilo ČZ SAŠA smo se v soboto, dne 3. 9. 2016 udeležili strokovne ekskurzije v Prekmurje. Ekskurzije se je udeležilo šest članov našega društva in trije družinski člani.

Najprej smo si ogledali čebelarstvo Šemen v Beltincih, kjer ima čebelnjak prirejen tudi za apiterapijo, ki je njegova dodatna dejavnost.

Večino svojih čebel prevaža na paše po vsej Sloveniji, tako da lahko prideluje sortni med. Pridela 9 sort medu in vsakega od njih smo imeli možnost tudi okušati. Na izbiro je bilo tudi več medenih pijač, v ponudbi pa imajo tudi cvetni prah, matični mleček in propolis. Nekaj smo izvedeli tudi o njegovi dopolnilni dejavnosti, izvajanju apiterapije.

V tem čebelnjaku ima prirejenih nekaj panjev za uživanje aerosola. V dveh prostorih z dvema ležiščema in dvema udobnima sedežema in še v zgornji etaži, kjer lahko več oseb vdihuje aerosol.

Pot smo nadaljevali do gostišča Aleksander, kjer smo se odlično okrepčali s kosilom in nato nadaljevali pot do vinotoča, katerega lastnik je Jani Erniša. Gostinski objekt je že na zunaj zelo zanimiv, je namreč pokrit še s slamnato streho, znotraj pa zelo všečno opremljen. Lastnik gospod Erniša nam je degustiral različna vina in v njihovem narečju povedal veliko zanimivosti iz življenja tamkajšnjih prebivalcev, ki so bili najprej pod madžarsko državo in kako so se prilagajali vsem spremembam, ki so jih doletele.

Čas nam je zelo hitro potekel in morali smo se posloviti od teh prijaznih gostiteljev na Goričkem.

Čeprav je bilo že pozno popoldne smo po posvetu nadaljevali še do Lendave in znamenitega stolpa Vinarium, ki nas je vse očaral. Nanj smo se lahko povzpeli po stopnicah (samo 240 jih je) ali pa z dvigalom. Ob sončnem zahodu se nam je z razgledne ploščadi nudil prekrasen razgled na ravnice in gričevja Slovenije, Madžarske, Hrvaške in Avstrije.

To je bil res čudovit zaključek te ekskurzije, ki nam bo ostala v lepem spominu. Zato se lepo
zahvalimo organizatorjem za izbor točk ogleda te ekskurzije.

Za ČD Mlinšek: Fanika Grošl
Fotografije: Franc Šmerc

2

3