Od čebele do medu

˝Dobra beseda je kot med: sladka za dušo in zdravilo za telo.˝
V Domu za varstvo odraslih Velenje smo 20. maja 2016, v sodelovanju s Čebelarskim društvom Mlinšek Velenje in Osnovno šolo Mozirje izpeljali projekt OD ČEBELE DO MEDU.
Dogodek smo razdelili na dva sklopa; najprej smo osvojili teoretično znanje, na koncu pa smo spoznali tudi praktični – slajši del čebelarjenja. Prisluhnili smo učencema Aliju in Luki ter izkušenim čebelarjem Čebelarskega društva Mlinšek. Izvedeli smo veliko novih informacij o čebelah in čebelarjenju. S skupnimi močmi smo se sprehodili skozi pripravljen kviz, kjer se je pokazalo odlično medgeneracijsko sodelovanje in znanje. Občudovali smo slavnostno obleko čebelarja, prapor družine pa tudi kakšno zaščitno obleko in drugo opremo potrebujejo čebelarji pri rokovanju s čebelami, da lahko točijo med naših avtohtonih, Kranjskih sivk. Lahko smo si ogledali panje in izvedeli kakšen les se pri tem uporablja. Največ navdušenja pa je požel »roj« živih čebel, s katerega kar nismo mogli odtrgati oči. S poudarkom o pomembnosti čebel za človeka, so nas čebelarji dobro poučili, kaj in kako bi bilo, če jih ne bi bilo. V sproščenem klepetu smo okušali medene dobrote in občudovali vse, kar so nam čebelarji Čebelarskega društva Mlinšek postavili na ogled. Ugotovili smo, da je kar nekaj stanovalcev doma včasih čebelarilo.
Iskrena hvala Čebelarskemu društvu Mlinšek Velenje za pomoč pri izvedbi dogodka in za požrtvovalnost ter prisrčnost vseh sodelujočih čebelarjev.

Nina Lesjak, Dom za varstvo odraslih Velenje
ČEBELA 2

ČEBELA 4

ČEBELA 9

ČEBELA 13

ČEBELA 22

ČEBELA 28