Strokovna ekskurzija Slovenske gorice 2019

Tudi to leto smo čebelarji ČD Mlinšek nadaljevali z našimi tradicionalnimi strokovnimi ekskurzijami.

V soboto, 19. oktobra 2019 smo se podali v južni del Slovenskih goric, kjer smo najprej obiskali največje slovensko čebelarstvo in eno večjih v Evropski uniji PISLAK BALI v Apačah nedaleč od Kidričevega. Čebelarijo na približno 2.600 gospodarskih panjih, ki so postavljeni na različnih lokacijah od Pohorja preko Dravskega polja, po haloških gričih vse do meje s Hrvaško. Sedaj že tretja generacija nadaljuje delo, začeto v letu 1946.

Bali nam je predstavil njihovo čebelarstvo in njihov način čebelarjenja. V čebelarstvo je redno zaposlenih 10 v sezoni pa do 23 ljudi. V boljših letinah so pridelali 80 ton medu in dosedaj vzgojili preko 450 000 matic predvsem za izvoz. Ukvarjajo se tudi s proizvodnjo ostalih čebeljih pridelkov in v zadnjem času z izvozom paketnih rojev. Še posebej smo bili navdušeni nad predstavitvijo njihovega načina zatiranja varoje. Izvedeli smo veliko novega in poučnega.

Po ogledu smo pot nadaljevali v Prlekijo do Velike Nedelje, kjer je v bližini eno najlepših vinskih posestev v Sloveniji – vinska klet KOGL. Po podatkih iz arhivov so bili tod vinogradi že pred 500 leti. Obnovljena zidanica iz leta 1820 z mogočno lipo na vrhu griča, s prelepim razgledom in z veličastnim dovozom do kleti je zadnjih 20 let domovanje družine Cvetko.

Posestvo zaznamuje čut za estetiko in umetnost povezan z raznovrstnimi umetniki še posebej pri oblikovanju vinskih etiket in koledarjih narejenih posebej za Kogl.

V njihovi vinski kleti smo spoznali in pokusili več vrst vina (vsa njihova vina so poimenovana z latinskimi imeni), v veliki sprejemnici pa nas je že čakala miza s prleškimi dobrotami.

Preživeli smo čudovit dan, poslušali zanimivo in strokovno predavanje pri Pislakovih ter občudovali posestvo Kogl in okušali njihova vina.

Najlepša hvala Faniki za izbiro in pripravo ekskurzije.

Čebelarje, ki letos niste bili z nami pa vabimo, da se nam v novem letu v čim večjem številu pridružite.

 

Udeleženci letošnje ekskurzije v Prlekijo.    Foto: Jaka Grošl