Strokovna ekskurzija Bosna in Hercegovina – Bihać, Kljuć, Sanski Most, Bosanska Krupa, Cazin, Velika Kladuša 15 in 16.6.2019

Strokovna ekskurzija v severozahodni del Bosne in Hercegovine v Unsko- Sanski kanton. 

Bihać, Kljuć, Sanski Most, Bosanska Krupa, Cazin, Velika Kladuša 15 in 16.6.2019

 

15.6.2019 smo se v zgodnjih jutranjih urah iz Mozirja preko Velenja odpeljali proti Hrvaški in Bihaču v Bosni in Hercegovini.

  • Po prihodu v BiH smo se po srečanju z našim vodičem Hajrudinom Šabićem predsednikom čebelarjev Unsko-Sanskog kantona, najprej ustavili v Bihaću v Apiterapevtskem centru g. Nuhanovića. V svojem centru nudijo inhalacije aerosolov neposredno iz panjev, vse vrste apiterapij in čebeljih pikov.
  • Pot smo nadaljevali do zgodovinskega mesta Kljuć v Bosanski krajini, kjer so naselja obstajala že v rimskih časih. V mesto Ključ se je med osmanskim pohodom v Bosno leta 1463 zatekel zadnji bosanski kralj Tomašević, kjer je bil zajet in usmrčen. Z njegovo usmrtitvijo je propadla srednjeveška bosanska država.
  • Iz Ključa smo se odpravili v Sanski Most, kjer smo obiskali največjega proizvajalca matičnega mlečka v BiH Harisa Redžića, ki proizvaja tudi različno embalažo za med in kozmetiko. S prodajo nimajo težav, saj imajo praktično vso proizvodnjo rezervirano in prodano vnaprej. Čebelarstvo predstavlja glavni vir prihodkov za njegovo družino, ki mu pri delu pomaga.
  • Prvi dan obiska smo zaključili v Bosanki Krupi in se namestili v hotelu Zlatna Nit.
  • Drugi dan ekskurzije smo pričeli z ogledom mesta Bosanska Krupa, ki je prelepo majhno mestece obdarjeno z naravnimi lepotami in kulturnimi zakladi. Nahaja se na skrajnem severozahodu BiH v dolini Une in Krusnice. V svoji zgodovini je mesto doživelo številna rušenja vendar je uspelo ohraniti svoj prvotni videz. V mestu smo opazili katoliško in pravoslavno cerkev ter mošejo, kar priča o multikulturni raznolikosti njenih prebivalcev. Med zadnjo vojno je bilo mesto močno opustošeno, sedaj pa je zgledno obnovljeno.
  • Iz Bosanske Krupe smo se odpravili v Cazin, kjer smo bili gosti vzrejevalca matic g. Hodžića, ki ima zanimiv zeliščni vrt in različne čebelje pridelke in izdelke.
  • Pot smo nadaljevali v Veliko Kladušo. Obiskali smo proizvajalca čebeljih panjev in opreme g. Žalića.
  • Ekskurzijo smo zaključili pri čebelarju Nisvetu Mujanoviću z odličnim tradicionalnim kosilom, kjer ni manjkalo jagnjetine in bosanskih dobrot.

Odpravili smo se proti domu polni lepih vtisov gostoljubnih bosanskih čebelarjev.

Prisrčna hvala bosanskim čebelarjem za prijazen sprejem in vrhunsko pripravo in izvedbo ekskurzije. Želimo, da se čim prej snidemo v Sloveniji.

Obisk Apiterapevtskega centra Nuhanović v Bihaću

Lakota priganja. Čas je za kosilo.

Trdnjava Ključ

Največji proizvajalec matičnega mlečka v BiH- g. Haris Redžić

V Bosanki Krupi smo se namestili v hotelu Zlatna Nit.

Ogled mesta Bosanska Krupa

Reka Una s svojo modro zeleno barvo

Džamija v Bosanski Krupi

Obisk vzrejevalca matic Hodžića v Cazinu

Proizvodnja čebelarske opreme Žalić v Veliki Kladuši

V Bosni brez jagnetine ne gre!