Praznovanje 90 letnice delovanja čebelarskega društva Mlinšek

V petek 14.septembra 2018 je v vili Bianci v Velenju, potekala prireditev v počastitev 90 obletnice delovanja Čebelarskega društva Mlinšek Velenje. Na prireditvi smo se zbrali velenjski čebelarji in čebelarji iz sosednjih čebelarskih družin, čebelarji iz čebelarske zveze SA ŠA ter gostje in obiskovalci. Praporščaki so s svojo prisotnostjo popestrili prireditev, ki so jo na humorističen način povezovali trije simpatični velenjski škratje pod vodstvom mentorice Barbare iz osnovne šole Gorica.
Ob tem visokem jubileju je bil predstavljen tudi obširen zbornik, ki ga je društvo pripravilo ob 90 letnici delovanja društva in razstava fotografij čebelnjakov, ki sta jo pripravila Fanika in Jaka Grošl.
Na prireditvi je najprej spregovoril predsednik društva Miran Glinšek, ki je predstavil delovanje društva, spregovoril o delu čebelarjev in o njihovi zgodovini. Poudaril je, da živimo v čebelam in čebelarjem prijazni občini, kjer čebelarsko društvo že 90 let uspešno združuje čebelarje iz velenjske občine in skrbi za promocijo in razvoj čebelarstva. Zahvalil se je vsem, ki so sodelovali pri pripravi zbornika, še posebej pa Mateji Šeliga, ki ga je uredila.
V imenu ČZS in predsednika Boštjana Noča je prisotne pozdravil podpredsednik Čebelarske zveze Slovenije Janez Vencelj. Spregovoril je o pomenu čebel ter o organiziranosti in dejavnosti slovenskih čebelarjev. Poudaril je, da je v dobri organiziranosti in slogi moč in da smo slovenski čebelarji in čebelarke upravičeno ponosni, da smo del te uspešne zgodbe. Čebelarkam in čebelarjem je tudi čestital za 90 let uspešnega delovanja in se jim zahvalil za njihov prispevek k razvoju čebelarstva. Zahvalil se je prisotnemu županu Mestne občine Velenje Bojanu Kontiču za njegovo podporo in podporo občine pri organizaciji čebelarskih prireditev in delovanju društva.
Za podpredsednikom ČZS je dobil besedo župan mestne občine Velenje Bojan Kontič. V nagovoru je vse prisotne pozdravil in čestital ČD Mlinšek za 90 let uspešnega delovanja in se zahvalil za dobro sodelovanje. Izpostavil je dobro sodelovanje društva z občino in obljubil, da nam bo občina vedno stala ob strani in pomagala po svojih močeh. Povedal je, da skupaj načrtujemo postavitev učne poti in mestnega čebelnjaka na območju med Velenjskim in Škalskim jezerom, ki bo čebelarsko dejavnost predstavil turistom in ostalim obiskovalcem. Pohvalil je vse slovenske čebelarje in čebelarke za dobro organiziranost in delovanje. ČZS je čestital za predlaganje 20.maja za Svetovni dan čebel in uspešno izpeljavo praznovanja prvega svetovnega dne čebel.
V nadaljevanju praznovanja 90.obletnice ČD so bila organizirana strokovna predavanja o apiterapiji in medenih pijačah v izvedbi predavateljev Janeza Hočevarja, Matjaža Pogačnika in Franca Čanča.

Foto: Jaka Grošl

Jubilejni zbornik

Velenjski škratje

 

Nagovor predsednika ČD Mlinšek Mirana Glinška

Podpredsednik Čebelarske zveze Slovenije Janez Vencelj

Župan MOV Bojan Kontič

Predavatelj Janez Hočevar

Predavatelj  Matjaž Pogačnik

Predavatelj Franc Čanč