SLOVENSKI TRADICIONALNI PRAZNIK V VRTCU VELENJE

V tednu praznika slovenske hrane, so po vrtcih potekale različne dejavnosti vezane na zdravo hrano, zdravje in o čebelah.

V letošnjem letu, sva tako obiskala tri vrtce (vrtec Lučka, Ciciban in Najdihojca) in v treh dneh izvedla kar pet predstavitev. Vrtec Lučka in Najdihojca obiskujeva že pet let, pri tem opažava že določeno predznanje otrok, zato vsebine nadgradiva z novimi zanimivimi vsebinami.

Pripravila sva razstavo čebeljih pridelkov, prikazala AŽ in nakladni panj ter ob različnem slikovnem materialu približala vlogo čebel. Ker je bila letošnja osrednja tema opraševanje, sva tudi temu namenila nekaj časa. Poudarila sva predvsem povezavo s hrano, ki sva jo povezala s praktičnim prikazom od cveta do kruha.

Otroci se ob obisku s čebelarjem radi vključujejo v pogovor, pri čemer so izredno zanimiva njihova razmišljanja, mnenja in seveda predhodne izkušnje s čebelami, mimo katerih nikoli ne moremo iti.

Vsako leto se otroci razveselijo obiska čebelarja, morava pa pohvaliti, da sva tudi midva zelo vesela pozitivnih odzivov otrok. Posebno lep je bil petek, kjer se je srečanje pričelo s Slakovim Čebelarjem. Tu so otroci zelo ubrano in z zadovoljstvom na obrazu prepevali ob skupnem petju.

Ob koncu naših srečanj pa so prav takšnih obrazov zapuščali prostor, le da so v rokah imeli še medene lizike, s katerimi so se posladkali še tisti, ki sicer po medu ne posegajo radi.

 

Ker takšna srečanja in aktivnosti počneva  z veseljem, sva jim že obljubila obisk v spomladanskem času. Takrat jih bova razveselila z opazovalnim panjem in čebelarsko opremo ter jih seznanila s čebeljo družino.

 

Zapisala: ČD Mlinšek Velenje Marijan Moravec in Slađana Moravec dipl. vzgojitelj pred. otrok

20161118_104459

20161118_102049

20161118_103422

20161117_113754