OSNOVNA ODBIRA V ČEBELARSTVU IN VZREJA MATIC ZA LASTNE POTREBE

V nedeljo, 22.5.2016 smo člani ČD Mlinšek na spominskem čebelnjaku na Grilovi domačiji v Lipju pri Vinski Gori pripravili delavnico na terenu s praktičnim prikazom – OSNOVNA ODBIRA V ČEBELARSTVU IN VZREJA MATIC ZA LASTNE POTREBE. Vodil jo je terenski svetovalec Franc Podrižnik ob pomoči Marjana Moravca in Tomaža Lesnjaka.
Zbralo se nas je okrog 40. Sedaj je sezona za vzrejo matic in pridobili smo nova znanja potrebna za uspešno čebelarjenje.
Franc Podrižnik je predstavil temo OSNOVNA ODBIRA ČEBEL. Izpostavil je, da moramo biti pri oceni pozorni na splošno zdravstveno stanje družine, na odpornost na varojo in poapnelo zalego. Pri oceni zunanjosti pa na rumeno obarvanost zadkovnih obročkov – čistost kranjske sivke, mirnost pri pregledovanju in dober donos nektarja, mane in cvetnega prahu, nagnjenost k rojenju, čistilni nagon … Takšne družine uporabimo za matičarje iz katerih jemljemo vzrejno gradivo.

V drugem delu delavnice smo praktično spoznali enostaven način VZREJE MATIC ZA LASTNE POTREBE. Čebelar naj bi za potrebe zamenjave vzgojil matice sam s prirezovanjem zaleženega sata.
Spoznali smo kako se pripravi štarter, kako se v matičarja vstavi prazen sat, ki ga matica zaleže, kako se matičniki odvzamejo in kako se dodajo v valilne matičnice.
Pomembno je da odrežemo del zaleženega sata in odstranimo odvečna jajčeca, da se matičniki kasneje ne bodo med sabo dotikali.
matičnikrisba
Priprava matičnikov zaradi neugodnih vremenski razmer ni bila enostavna.

Za načrtno in profesionalno vzgojo matic je Marjan Moravec prikazal praktično uporabo aparata Jenter in svoje izkušnje ter dodatno opremo pri vzgoji matic. To je metoda za vzrejo matic brez presajanja ličink. V lončke zaležene ličinke, brez dotika prenašamo v matične lončke, kar močno olajša delo.

Tomaž Lesnjak je predstavil dosedanje priprave na zagon plemenilne postaje v Lučki Beli, ki naj bi sprejele prve matice v juniju in opisal osnutek pravilnika za njeno delovanje. Seznanil nas je z zahtevami za pripravo čebel za dostavo na plemenilno postajo in praktično prikazal presejanje čebel – ločevanje trotov od čebel za polnjenje plemenilnikov.
Podrobneje si lahko izvajanje delavnice pogledate v galeriji slik.

Želel bi se zahvaliti vsem predavateljem, ki so posredovali svoje strokovno znanje, informacije in trud, ki so ga vložili v pripravo potrebnega materiala in samo izvedbo delavnice, udeležencem pa za njihovo pozorno sodelovanje.

Za načrtovanje in odlično izvedbo te delavnice bi se posebej zahvalil še g. Moravcu, ki skrbi za naš spominski čebelnjak na Grilovi domačiji v Lipju.
20160522_141721

20160522_152821

20160522_150606