Cvetlični sejem Velenje

Na Cvetličnem sejmu 9. maja 2015 se je predstavilo tudi Čebelarsko društvo Mlinšek Velenje, kjer smo poskrbeli, da je maskota kranjske sivke letala od otroka do otroka in usmerjala obiskovalce k stojnicam, kjer je vse dišalo po čebelah…
Z zloženkami, karticami in plakati smo predstavili aktivnosti ČZS za promocijo slovenskega medu, promocijo kranjske čebele in njene vloge v naravi ter pomena čebelarstva in čebeljih pridelkov.
Ljudska univerza Velenje je v okviru Cvetličnega sejma priredila Parado učenja z naslovom Sožitje človeka in čebele. Na temo čebele so ves dopoldan potekale različne delavnice. Pekli so medene palačinke, imeli degustacijo različnih vrst medu, otroci so izdelovali čebelice sreče.

Čebelar Marijan Moravec je svoje znanje in izkušnje v čebelarstvu prenašal na obiskovalce stojnic. Pripravil je razstavo Čebelarstvo skozi čas, kjer je predstavil čebelarsko opremo, čebelje izdelke (med, cvetni prah, propolis) ter izdelke iz voska. Na travniku za stojnico, so si lahko radovedneži v opazovalnem panju pogledali čebeljo družino: označeno matico, čebele in trote; sat z zalego ter sat poln medu in cvetnega prahu. Predvsem otrokom, je bil ta del zelo všeč, saj so nekateri izmed njih prvič videli čebeljo družino v živo. Ena izmed delavnic je bila predstavitev novosti v čebelarstvu, kjer je bil v ospredju kombinirana podnica LR panja. Zanimanje obiskovalcev in izkušenih čebelarjev je bilo veliko.