18. čebelarski praznik Slovenije in 4. praznovanje svetovnega dne čebel na Lovrencu na Pohorju

Na zelo vroč junijski dan v soboto, 19. junija 2021, smo v Lovrencu na Pohorju praznovali 18. čebelarski praznik, obeležili 4. svetovni dan čebel in 100-letnico delovanja Čebelarskega društva Lovrenc na Pohorju. Na začetku prireditve so nas pozdravili godba, praporščaki ter moški komorni zbor Čebelarske zveze Slovenije.

Praznik je odprla predsednica Čebelarskega društva Lovrenc na Pohorju Angela Obrulj, ki je obenem tudi predstavila delovanje društva ob njihovi 100-letnici. Pridružil se nam je tudi župan Občine Lovrenc na Pohorju Marko Rakovnik, ki je vse prisotne prijazno nagovoril.

  1. čebelarski praznik pa je obiskal tudi češki minister za kmetijstvo Miroslav Toman, ki je bil navdušen nad delovanjem čebelarskih organizacij in ponovno poudaril vse uspehe, ki jih niza ČZS skupaj z vsemi čebelarji doma in v svetu. S svojim obiskom na prazniku nas je prijazno nagovoril tudi dr. Jože Podgoršek, minister za kmetijstvo, ter čebelarjem ponovno obljubil pomoč ob slabi čebelarski letini.

Seveda pa je bil največ pozornosti deležen predsednik ČZS Boštjan Noč s svojim slavnostnim nagovorom. Navedel je kar nekaj tem, ki so še odprte z ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in so seveda zelo pomembne za nadaljnje delovanje in sodelovanje. Poudaril je, da je treba preiti od besed k dejanjem in zaradi slabe letine, po oceni škode 15. avgusta, omogočiti podpore, ki ne smejo biti simbolične! NUJEN je zakon o naravnih nesrečah v čebelarstvu, za katerega je ČZS že pripravila strokovne podlage. Pobuda ČZS je tudi, da EU ustanovi poseben sklad sredstev, namenjen raziskavam za učinkovita naravna sredstva za varozo, saj na tem področju že 40 let ni pravega preboja naprej. Podnebne spremembe nas silijo v uvedbo stalnih podpor za vzdrževanje čebel (pribl. 10 EUR po panju). Samo v Sloveniji čebele z opraševanjem dokazano prinesejo 110 milijonov EUR vredno ekosistemsko storitev. Predsednik Noč se zato sprašuje, ali si zaradi tega čebelarji za vzdrževanje čebel ne zaslužimo 2 milijonov EUR letno.

Vir: ČZS