Čebelarstvo Čanč iz Plešivca zlato na mednarodnem tekmovanju v New Yorku

 

Slovenijo odlikuje odlično čebelarstvo, ki slovi tudi po visokih standardih pri pridelavi čebeljih pridelkov in izdelkov. In med njimi so to tudi medene pijače. V sam svetovni vrh v izdelavi teh pijač sodi tudi Čebelarstvo Čanč iz Šaleške doline. To dokazuje tudi zadnje mednarodno ocenjevanje vin v New Yorku 2020 (Great American International Wine Competition 2020), kjer so prejeli zlato priznanje za penečo medico (Honey Sparkling Wine). Gre za najuglednejše ameriško ocenjevanje vin, ki je potekalo v avgustu 2020 v Rochestru, New York.

Da je njihova kraljica medic resnično zlata, dokazuje tudi zlata medalja na slovenskih tleh. Prejeli so jo namreč tudi na ocenjevanju v okviru sejma AGRA 2020 v Gornji Radgoni. Na istem ocenjevanju so prejeli tudi srebrno medaljo za medeni liker in srebrno medaljo za medeno žganje.

V Čebelarstvu Čanč sicer pravijo, da eden ne zmore veliko, s čebelami zmoreš še več, če imaš voljo, pa vedno najdeš pravo pot. Franc in Anica Čanč na Plešivcu vodita čebelarstvo z najdaljšo tradicijo v Šaleški dolini. Franc neguje čebele že vse življenje in mojstrsko pridobiva sadove njihovega dela. Zaveda se blagodejnosti čebeljih pridelkov, še bolj pa pomembne vloge čebel v naravi. Na obisku Čebelarstva Čanč boste lahko prisluhnili čebeljemu letu in ptičjemu petju, občudovali poslikane panjske končnice, si ogledali satnice, potipali surovi čebelji vosek in se sprostili ob razgledu na gozdnato zaledje Velenja. Franc in Anica v vseh letnih časih vabita na degustacije medenih pijač ter cvetličnega, gozdnega in kostanjevega medu. Med izdelki, ki so lahko tudi pristno, okusno in lično darilo, kraljuje peneča medica. Priljubljeni pa so tudi kremni med, apimix, cvetni prah, medeno satje, medeno žganje, voščeni izdelki in drugi ročno izdelani spominki iz naravnih materialov visoke kakovosti.

Povzeto po https://www.velenjcan.si/nb/blog/cebelarstvo-canc-iz-saleske-doline-zlato-na-mednarodnem-tekmovanju-v-new-yorku

P.S. Iskrene čestitke ob prejetih priznanjih in še naprej uspešno čebelarjenje vam želimo velenjski čebelarji.